Bestuur en vrienden SHKKWerkgroep geologie

Doen jullie ook mee aan de Geologische Fietstocht van de SHKK?

Doen jullie ook mee aan de Geologische Fietstocht van de SHKK?

Fietsen over miljoenen jaren oude ondergrond. 

Kotten en Ratum op een andere wijze zien

Waar de koeien weiden, bomen waaien en beekjes kabbelen ligt een schat aan geschiedenis in de bodem. Door de jaren heen is in de buurtschappen Kotten en Ratum veel geologisch onderzoek en daarmee ook boorwerk verricht. De ondergrond van Winterswijk is nergens zo divers als in deze twee buurtschappen.

Het leverde grote verhalen op over ontginningen van steenkool, zouten en kalk. Er zou een Roergebied ontstaan. Uiteindelijk kwam de Steengroeve. Achterin Kotten tegen de grens komt de oudste aardlaag van Nederland, het bontzandsteen, aan de oppervlakte. IJstijden deden hun werk en zo hebben we een divers landschap gekregen met heel veel ‘ondergrondse geschiedenis’.

De Stichting Historische Kring wil dit inzichtelijk maken en organiseert op zondag 16 april ’23 een 19 kilometerlange fietstocht door de twee prachtige natuurrijke buurtschappen. Met een routeboekje met de nodige beschrijving gaat u op pad om op de diverse plekken uitleg te krijgen van wat u (niet) ziet en wat er heeft plaatsgevonden. Wilt u inhoudelijk niet zo diepgaan dan is een verrassende fietstocht altijd leuk om de omgeving te verkennen. De tocht voert over verharde als onverharde wegen en onverwachte paadjes.

Kosten deelname: € 5,00 per persoon (inclusief routeboekje en een kopje koffie of thee). De start is tussen 9:00-12:00 uur bij gebouw Wilhelmina, Meester Meinenweg 1, Winterswijk Kotten.

Bontzandsteengebied Kotten
Museum bij groeve 3 en 4
Steengroeve 3 en 4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *