Algemeen SHKKBestuur en vrienden SHKKVriendenuitje SHKK

Excursie met vrienden naar Landgoed Kotmans

Van boerderij tot landgoed. Afgelopen zaterdag ging ons jaarlijkse uitje van de vrienden naar Miste. Daar bezochten we landgoed Kotmans.

Na de ontvangst met koffie en cake vertelde de gastheer Henk Berenschot uitgebreid over het ontstaan van het landgoed en de ontwikkeling. De geologische kant werd toegelicht door Willem Peletier.

Kotmans is van oorsprong een oude boerderij die sinds 1888 in het bezit is van de familie Berenschot. Henk is in 2002 gestopt met zijn bedrijf dat op dat moment bestond uit het houden van 200 fokzeugen, 1500 vleesvarkens en 23 hectare landbouwgrond

Nadat de stallen waren gesloopt werd de boerderij in 2003 omgevormd tot een landgoed met 7 hectare cultuurgrond en 9 hectare bos-en heideterrein. In ruil voor de aanleg van natuur mocht hij drie landhuizen bouwen

Het landgoed bleek een waar fossieleneldorado en vindplaats van zwerfstenen

Toen Henk samen met zijn vader een drinkput voor het vee wilde maken, ontdekten zij dat er veel fossielen in de bodem van Kotmans zaten. Begin 1968 werd voor de eerste keer een opgraving gedaan. Op een beperkt deel van het landoppervlak werd na het verwijderen van een laag teelaarde en keileem van ongeveer twee meter dikte, een twee meter dikke laag uit de geologische formatie Mioceen (ongeveer 15 miljoen jaar geleden) bereikt. Ongeveer 700 verschillende soorten fossielen ontdekte men. Na deze opgraving volgden nog diverse opgravingen.

Zwerfstenen

Bij uiteenlopende graafwerkzaamheden op het terrein zijn ook tal van zwerfstenen aan de oppervlakte gekomen. Op het pleintje voor het bezoekerscentrum is van deze gesteenten een openluchtexpositie gemaakt

Schrieverspad

Bij de start van het landgoed Kotmans is in 2004 begonnen met de aanleg van het Schrieverspad. Schrijvers in het dialect of mensen die zich anderszins verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nedersaksische taal krijgen de eer om een boom langs dit pad te mogen planten.

Henk vond dat er voor het vele werk van Willem Peletier ook een boom moest komen, maar dat werd door de dialectkring niet goedgekeurd omdat Willem niet in het dialect schreef. Henk bedacht voor Willem een alternatief en er werd voor hem een steen geplaatst met krentenboom nabij de oorspronkelijke drenkput, niet direct aan het ‘schrieverspad’ (zie foto’s)

Na deze inleiding werden we door Henk rondgeleid over het landgoed en kregen daarbij ook nog een uitvoerige toelichting. Na de wandeling hebben we geluncht op buitenterrein voor de expositieruimte.

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde excursie naar Landgoed Kotmans. Henk, Willem, Josien en Annie hartelijk dank voor jullie bijdrage aan deze excursie

Wandeling over het landgoed o.l.v. Henk Berenschot

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.