Foto’s recente projecten

Jaarlijkse uitje met bestuur en vrienden naar Gemen-Borken

op zaterdag 1 augustus 2020

Klokslag 10:00 uur werden we hartelijk ontvangen door Bernd Braunert en Rudolf Willkowski in het Heimathaus “Haus Grave” Na een kop koffie met een lekkere traktatie werden we rondgeleid door een zeer enthousiaste Rudolf Willkowski die ons diverse mooie plekken in het historische Gemen heeft laten zien. Nadat we terug waren in het Heimathaus werden we getrakteerd op een heerlijke lunch en kregen we ook nog de gelegenheid om rond te kijken in het Heimathaus o.a. de bibliotheek en de bewaarzolder van de Heimatverein Gemen e.V. Onderstaande afbeeldingen spreken voor zich!

folder spaziergang

Wandeling onder leiding van Jan Naaldenberg van Gemen naar Ramsdorf

op vrijdag 24 juli 2020

We vertrokken om 9:00 uur bij café Schreurs om met de auto naar Gemen te rijden. Om de terugweg ook van vervoer verzekerd te zijn hebben enkele vrienden hun auto eerst naar Ramsdorf gebracht. We wandelden eerst in de omgeving van het Jugendheim, waar Jan ons op bijzonderder vegetatie wees. Ook gaf Jan aan dat we in voorjaar naar deze bijzondere omgeving moesten gaan vanwege de bloei van bijzondere planten. Daarna ging de wandeling verder over het bedrijventerrein, waarbij Jan ons wees op een kleine bio-centrale. Deze verwarmt in het voorjaar o.a. de asperge-velden. Dus nu weten we ook hoe dat komt dat de Duitsers de asperges zo vroeg in het seizoen al goed hebben.

Hierna kwamen we langs het hertenkamp en de forellenvijvers. Vervolgens ging de wandeling verder door het naturschutzgebiet Der Homborn en langs een voormalig militair vliegveld. Vervolgens kropen we door een hek om over de schietbaan te gaan. Helemaal intact, maar de natuur doet haar uiterste best om deze te overwoekeren.

We vervolgden onze weg naar het hoogste punt van de omgeving van Ramsdorf. Daar aangekomen was het tijd voor de meegebrachte lunch in het veld Na de pauze wees een deskundige Jan Naaldenberg ons tijdens het tweede deel van de wandeling nog op diverse natuur-en cultuurverschijnselen

We hebben genoten van een mooie dag. Mocht u deze tocht ook willen maken, wij hebben meerdere mensen in de SHKK die daar de weg weten!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *