Jaarlijkse uitje van de vrienden van de Stichting Historische Kring Kotten

Jaarlijkse uitje van de vrienden van de SHKK

Dit keer ging het uitje op zaterdag 7 augustus 2021 naar:

• Willems Koffiemolenmuseum in de Brinkheurne
  • Molen Bataaf en expositie over scholtenboerderijen

Om 9:30 uur werden we ontvangen door de heer Frans Schigt, die ons uitgebreid vertelde over de verzameldrift van Willem Harmelink. Hij is met het museum begonnen dat Frans heeft voortgezet.

Hij heeft in zijn museum ruim 900 koffiemolens. Er zijn hele mooie exemplaren bij! Naast de schootmolens heeft hij ook een uitgebreide verzameling wandmolens. En ook de koffie bewaarblikken ontbraken niet. Heel veel herkenning bij de vrienden. Ook liet Frans ons het buitenterrein met vijver zien. In de vijver zaten veel vissen ook nog 3 schildpadden.

Daarna togen we met zijn allen naar molen “Bataaf” waar we ontvangen werden door twee enthousiaste vrijwilligers en de voorzitter van de stichting Henk te Kulve. Henk is naast voorzitter van de SHKK ook voorzitter van de stichting molen Bataaf!

We werden in twee groepen gesplitst en kregen vervolgens een rondleiding door de molen (hoe werkt een molen eigenlijk?) en een rondleiding door de permanente expositie van de scholtenboeren. Een zeer geslaagde excursie en de complimenten aan de rondleiders!

Enthousiaste rondleider in het museum

Na zo'n rondleiding gaat er wel een broodje in!

Johan H.Toebes

Ik ben geboren en opgegroeid in Winterswijk maar gedreven door een warm hart voor het schildersvak heb ik mijn werkzame jaren doorgebracht in de omgeving van Zwolle waar ik docent en teamleider was aan de mbo-school voor schilders-onderwijs Maar na in 2015 afscheid te hebben genomen van het arbeidsproces ben ik weer teruggegaan naar mijn roots… Winterswijk. Ik heb een nieuwe passie ontdekt. Hoe breng je de historie van je omgeving onder de aandacht bij de mensen van nu. Om die reden doe ik veel voor de Historische Kring Kotten. Maar ook vind ik het belangrijk dat tradities die bij deze streek horen behouden blijven o.a. het School-en volksfeest rond gebouw Wilhelmina, het koning uithalen en koningsschieten, kerstfeest in Kotten, naoberschap e.d. Ook wil ik de kunst onder de aandacht brengen bij de Winterswijker want die is er nauwelijks mee opgegroeid. Vandaar mijn bemoeienissen bij Villa Mondriaan. Ik ben een natuurgenieter die graag fietst met vrienden in een prachtige omgeving en nog steeds nieuwe plekjes ontdekt in de omgeving van Winterswijk en het aangrenzende West-Münsterland!